Stravovací služby:
Uspokojují potřeby klientů jak během přepravy tak během ubytování v rámci zájezdu. Například: restaurace na letištích, občerstvení na palubě letadla, restaurace na lodích, jídelní vozy ve vlacích nebo jídelní automaty v autobusech. Na delších cestách po silnicích jsou motoresty.
Zážitková gastronomie - Klient chce na zájezdu zkusit něco nového, ochutnat místní specialitu nebo tradiční recept, říká se tomu kulinářská turistika. Příkladem tradičních jídel jsou například Olomoucké tvarůžky, Štramberské uši nebo Valašský frgál. V Novém Jičíně zavedly na trh cukrářský zákusek Laudonův klobouk, podle generála laudona a pro nový Jičín typického kloboučnického průmyslu. V česku i ve světě se pořádají kulturní akce zaměřené na gastronomii - Vinobraní, řízkobraní například loniv Ludvíkově, Každoroční Krnovské burčákobraní, Vizovické trnkobraní, nebo třeba Vánoční trhy v Drážďanech, Vídni a Krakově. V česku se tímto typem cestovního ruchu zabývá cestovní agentura Kulinaria Travel.
Ve stravovacích službách rozlišujeme dva typi stravovacích zařízení
restaurace: motoresty, penziony, cateringy
bary: dení bar, noční bar, kiosek, pizzerie, čajovna, vinárna, kavárna
Každé hostinské zařízení musí být přehledně označeno - kategorií do které zapadá, jménem odpovědné osoby, adresou, kontaktem a identifikačním číslem
V rámci stravovacích služeb existuje také jakýsi slovník
menu - nabídka "sady" jídel - polévka, hlavní chod, zákusek, za jednotnou cenu
kuvér - poplatek za pečivo a ubrousky v dražších, luxusnějších restauracích
Denní vložka - sezonní jídelní lístek podle toho které suroviny se právě dají sehnat úplně čerstvé - např začátek jara a pomazánka s medvědím česnekem
Kontinentální snídaně - i v cizích zemích dostanete snídani na jakou jste zvyklí zde v Evropě, nejčastěji v podobě švédského stolu
Dalším pojmem je světové gastro
Každá země má svou typickou kuchini, místní speciality a tradiční recepty
Francie: bagety, sýry, víno
Velká británie: fish and chips, yorkšírský puding, anglická snídaně - vejce, klobása slanica, fazole či jiná zelenina
Švédsko: masové kuličky, vaření raci a kafe
Bulharsko: šopský salát, guláš, fazole, kebab
Německo: studené polévky, studená jídla, klobásy, pivo
Itálie: těstoviny, pizza, mořské plody
Čína: rýže, polévky - humrová, želví, kuřecí
Indie: nejedí vepřové a hověhzí, hodně koření , curry a pěstuje se tu čaj
U stravovacích služeb rozlišujeme také způsob prodeje
volný výběr podle jídelníčku - klient si vybere jídlo z jídelníčku "ala carte"
volný výběr menu - klient si vybere předem sestavené menu - větší restaurace mohou mít více menu na jeden den
volný výběr jídla - švédské stoly, nebo all incluziv kdy mám v ceně zájezdu vše co sním
Existují také dva typy stravování
rychlé stravování - ve spěchu si vyzvednu jídlo - mac donalds, kfc, hladová okna, gyrosi, stake housy
pomalé stravování - zážitkové stravování beze spěchu, časté při zájezdech. Opak fast foodu, zaměřuje se na místní speciality a tradiční recepty
Existují také různé druhy stravování na zájezdech
- Vlastní - jídlo si dovezu, nebo koupím na místě
- Snídaně v ceně - mám snídani v ceně zájezdu
- polopenze - mám v ceně snídani a večeři
- plná penze - snídaně, oběd, večeře v ceně
- All incluzive - mám v ceně všechno jídlo co na zájezdu sním
Michelinské hvězdy
Speciální ocenění kvality restaurací. Uděluje je speciální komise a restaurace může získat maximálně tři hvězdy najednou. Ocenění má platnost po dobu jednoho roku, pak jej restaurace a kuchař musejí znovu obhájit. V české republice se podařilo získat michelinskou hvězdu 7X posobě Oldřichu Sahajdákovi.
Tradice pochází od slavného výrobce pneumatik André Michelina, který v roce 1888, vydal první přehlednou příručku pro řidiče s recenzemi různých restaurací na odpočívadlech a podobně, až do roku 1926 se svým bratrem tuto příručku rozdávali zdarma. Jelikož si toho ale lidé nevážili, začali ji nakonec prodávat a hodnocení se změnilo na hvězdičky.
Ubytovací služby
- Jsou významnou částí rozvoje cestovního ruchu
- nároky na ubytování se stále zvyšují díky zvyšující se životní úrovní
mezi již běžné požadavky patří bezbariérový přístup, nebo bezlepková strava
existují taky dva typy hotelů - kinder friendly - přizpůsobené potřebám rodin s dětmi
a only adults které mají věkovou hranici například 16 +
mezi netypické ubytování pak patří například ledové hotely, nebo ubytování v korunách stromů.
V rakousku se pak rozběhla linie Eco friendly hotelů. Což jsou energeticky pasivní hotely v typyckém alpském stylu, které spolupracují s místnímy dodavately.
Komentáře
Okomentovat