Stravovací a ubytovací služby v cestovním ruchu

Stravovací služby:

Uspokojují potřeby klientů jak během přepravy tak během ubytování v rámci zájezdu. Například: restaurace na letištích, občerstvení na palubě letadla, restaurace na lodích, jídelní vozy ve vlacích nebo jídelní automaty v autobusech. Na delších cestách po silnicích jsou motoresty.

Zážitková gastronomie - Klient chce na zájezdu zkusit něco nového, ochutnat místní specialitu nebo tradiční recept, říká se tomu kulinářská turistika. Příkladem tradičních jídel jsou například Olomoucké tvarůžky, Štramberské uši nebo Valašský frgál. V Novém Jičíně zavedly na trh cukrářský zákusek Laudonův klobouk, podle generála laudona a pro nový Jičín typického kloboučnického průmyslu. V česku i ve světě se pořádají kulturní akce zaměřené na gastronomii -  Vinobraní, řízkobraní například loniv Ludvíkově, Každoroční Krnovské burčákobraní, Vizovické trnkobraní, nebo třeba Vánoční trhy v Drážďanech, Vídni a Krakově. V česku se tímto typem cestovního ruchu zabývá cestovní agentura Kulinaria Travel.

Ve stravovacích službách rozlišujeme dva typi stravovacích zařízení

restaurace: motoresty, penziony, cateringy

bary: dení bar, noční bar, kiosek, pizzerie, čajovna, vinárna, kavárna

Každé hostinské zařízení musí být přehledně označeno - kategorií do které zapadá, jménem odpovědné osoby, adresou, kontaktem a identifikačním číslem

V rámci stravovacích služeb existuje také jakýsi slovník

menu - nabídka "sady" jídel - polévka, hlavní chod, zákusek, za jednotnou cenu

kuvér - poplatek za pečivo a ubrousky v dražších, luxusnějších restauracích

Denní vložka - sezonní jídelní lístek podle toho které suroviny se právě dají sehnat úplně čerstvé - např začátek jara a pomazánka s medvědím česnekem

Kontinentální snídaně - i v cizích zemích dostanete snídani na jakou jste zvyklí zde v Evropě, nejčastěji v podobě švédského stolu

Dalším pojmem je světové gastro

Každá země má svou typickou kuchini, místní speciality a tradiční recepty

Francie: bagety, sýry, víno

Velká británie: fish and chips, yorkšírský puding, anglická snídaně - vejce, klobása slanica, fazole či jiná zelenina

Švédsko: masové kuličky, vaření raci a kafe

Bulharsko: šopský salát, guláš, fazole, kebab

Německo: studené polévky, studená jídla, klobásy, pivo

Itálie: těstoviny, pizza, mořské plody

Čína: rýže, polévky - humrová, želví, kuřecí

Indie: nejedí vepřové a hověhzí, hodně koření , curry a pěstuje se tu čaj

U stravovacích služeb rozlišujeme také způsob prodeje

volný výběr podle jídelníčku - klient si vybere jídlo z jídelníčku "ala carte"

volný výběr menu - klient si vybere předem sestavené menu - větší restaurace mohou mít více menu na jeden den

volný výběr jídla - švédské stoly, nebo all incluziv kdy mám v ceně zájezdu vše co sním

Existují také dva typy stravování

rychlé stravování - ve spěchu si vyzvednu jídlo - mac donalds, kfc, hladová okna, gyrosi, stake housy

pomalé stravování - zážitkové stravování beze spěchu, časté při zájezdech. Opak fast foodu, zaměřuje se na místní speciality a tradiční recepty

Existují také různé druhy stravování na zájezdech

- Vlastní - jídlo si dovezu, nebo koupím na místě

- Snídaně v ceně - mám snídani v ceně zájezdu

- polopenze - mám v ceně snídani a večeři

- plná penze - snídaně, oběd, večeře v ceně

- All incluzive - mám v ceně všechno jídlo co na zájezdu sním

Michelinské hvězdy

Speciální ocenění kvality restaurací. Uděluje je speciální komise a restaurace může získat maximálně tři hvězdy najednou. Ocenění má platnost po dobu jednoho roku, pak jej restaurace a kuchař musejí znovu obhájit. V české republice se  podařilo získat michelinskou hvězdu 7X posobě Oldřichu Sahajdákovi.

Tradice pochází od slavného výrobce pneumatik André Michelina, který v roce 1888, vydal první přehlednou příručku pro řidiče s recenzemi různých restaurací na odpočívadlech a podobně, až do roku 1926 se svým bratrem tuto příručku rozdávali zdarma. Jelikož si toho ale lidé nevážili, začali ji nakonec prodávat a hodnocení se změnilo na hvězdičky.

Ubytovací služby

- Jsou významnou částí rozvoje cestovního ruchu

- nároky na ubytování se stále zvyšují díky zvyšující se životní úrovní

mezi již běžné požadavky patří bezbariérový přístup, nebo bezlepková strava

existují taky dva typy hotelů - kinder friendly - přizpůsobené potřebám rodin s dětmi

a only adults které mají věkovou hranici například 16 +

mezi netypické ubytování pak patří například ledové hotely, nebo ubytování v korunách stromů.

V rakousku se pak rozběhla linie Eco friendly hotelů. Což jsou energeticky pasivní hotely v typyckém alpském stylu, které spolupracují s místnímy dodavately.


Komentáře